Uva

Autor: Ivica Lazarević | 16.05.2013 | Odeljci: Članci | Ključne reči: lekovito bilje, urinoinfekcije

Uva (Arctostaphylos uva-ursi Ericaceae) je mali, nizak žbun s drvenastim razgranatim stabljikama koje puze po zemlji. Rasprostranjena je u planinskim područjima Evrope, Azije i Amerike. Njeni kožasti zimzeleni listovi imaju oblik lopatice, a preko leta je krase bokori ljupkih cvetova koji izgledaju kao da su od voska - beli su i blago prošarani crvenom bojom. U jesen izrastu sjajne svetlocrvene bobice.
 

Lekoviti sastojci uve se nalaze u lišću

Budući da se radi o zimzelenoj biljci, lišće se može sakupljati u bilo koje doba godine. Po pravilu bira se samo najmlađe. Kada se osuši na vazduhu, lišće se koristi za spravljanje infuza ili suvog ekstrakta od koga se prave razne vrste praškova, tinktura i kapsula.

Sastojci

Uva sadrži fenolne glikozide, uglavnom arbutin, koje organizam pretvara u antibakterijske hidrokvinone. Prisutni su i lekoviti tanini i alantoin, kao i flavonoidi koji deluju diuretično.

Upotreba

Mnogobrojni istraživački projekti jasno su ukazali na to da fenolni glikozidi, a posebno arbutin, iz uve mogu da deluju kao jaki antibiotici kada ih organizam pretvori u hidrokvinone. Dokazano je da uva može da bude delotvorna u lečenju infekcija urinarnog trakta, kao što su cistitis i uretritis, čireva i apscesa zaraženih bakterijom Staphylococcus aureus, kao i kod trovanja hranom i dijareje. Smatra se da je uva efikasnija u borbi protiv bakterija koje uzrokuju urinarne infekcije kada u urinu pacijenta ima više alkala nego kiselina. Zato se preporučuje da se tokom uzimanja ove biljke drži stroga dijeta s obiljem svežeg voća i povrća i malom količinom mesa i mlečnih proizvoda. U suprotnom treba uzimati redovne doze sode bikarbone. Ispitivanja na životinjama pokazala su da uva ima sposobnost da ublažava razne upale.

Čaj od uve u kombinaciji sa preparatom Uroefekt pomaže u lečenju većine urinarnih infekcija izazvanih bakterijama i protozoama.

Ostavite komentar

Šta Vi mislite o Uva?
© 2021 Bio Natura
Programiranje i dizajn Lazarević Ivica