Origano

Autor: Ivica Lazarević | 16.05.2013 | Odeljci: Članci | Ključne reči: lekovito bilje, urinoinfekcije

Origano u cvetuOrigano je višegodišnja biljka, obično visoka 30-80 cm. Rasprostranjen je širom Evrope, naročito u suvim oblastima. Njegovi zašiljeni ovalni listovi rastu u paru, jedan naspram drugog na drvenastoj crvenkastoj stabljici. Između jula i septembra okrugli bokori ružičastih i crvenih cvetova otvaraju na vrhu biljke pružajući obilje mirisnog nektara pčelama. Pored lekovitih svojstava, ova aromatična biljka popularan je začin u kulinarstvu.

Delovi koji se upotrebljavaju

Najbolje vreme za branje origana je početak jula, odmah po otvaranju prvih cvetova. Nadzemni delovi origana suše se odmah po branju i koriste za spravljanje infuza ili za dobijanje esencijalnog ulja.

Sastojci

Origano je bogat flavonoidima, a esencijalno ulje sadrži timol i karvakrol, koji imaju antiseptično i antispazmolitično dejstvo.

Upotreba

Naučnici su dokazali sposobnost timola i karvakrola u esencijalnom ulju origana da deluju protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Primera radi, američka istraživanja sprovedena 2001. godine pokazala su delotvornost esencijalnog ulja protiv gljivice Candida albicans, koja izaziva vaginalnu infekciju. Esencijalno ulje odlično je u lečenju urinarnih, plučnih i crevnih infekcija, a poznato je po svom stimulišučem i okrepljujućem dejstvu.

Naučnici su utvrdili i antispazmolitično dejstvo timola i kravakrola, dok se infuze od origana preporučuju za lečenje kašlja i bronhitisa, kao i loše probave izazvane stomačnim grčevima

Origano može da se primeni i spolja, u vidu melema i ulja za masažu, za ublažavanje reumatskog bola, menstrualnog bola i glavobolje.

Ostavite komentar

Šta Vi mislite o Origano?
© 2021 Bio Natura
Programiranje i dizajn Lazarević Ivica