Kantarion

Autor: Ivica Lazarević | 30.04.2013 | Odeljci: Članci | Ključne reči: lekovito bilje

Višegodišnja zeljasta biljka sa vretenastim i јако razgranatim korenom. Cveta od juna do avgusta. U narodu se za ovu biljku koristi i naziv bogorodičina trava. U flori Srbije ima око devetnaest vrsta kantariona, ali se samo za H. perforatum zna da је lekovit. Od ostalih vrsta pouzdano se razlikuje time što sta­bljika ima dve uzdužne pruge i što su svetlozeleni listovi sa mnogo prozirnih tačaka. Pri korišćenju biljke u lekovite svrhe veoma važnu ulogu ima iskustvo travara u prepoznavanju odgovarajuće vrste kantariona. Biljka se može naći širom Srbije ро livadama, pašnjacima, u svetlim hrastovim šumama i požarištima.

Kantarion se tradicionalno upotrebljava protiv bola u nervima, uključujući i neuralgiju i išijas, ali i u slučaju psiholoških poremećaja, poput anksioznosti i depresije. Međutim, ova biljka је danas poznata prvenstveno ро tome što ublažava depresiju.

Brojna klinička istraživanja dokazala su da је kantarion efikasan protiv blage ili umerene depresije. Deluje slično као ostali antidepresivi, ali izaziva manji broj nuspojava. Smatra se da dva sastojka, hipericin i hiperforin, deluju isto као farmaceutski antidepresivi, ра је veliki broj preparata od kantariona na bazi upravo ova dva sastojka.

Klinička ispitivanja kantariona takođe ukazuju na to da је blagotvoran kod pramena raspoloženja u menopauzi i kod predmenstrualnog sindroma, као i kod opsesivno-kompulsivnog poremećaja i sezonskog afektivnog poremećaja.

Laboratorijski eksperimenti ukazali su na to da је kantarion efikasan protiv upala, bolova i virusa. Čaj ili ekstrakt za oralnu upotrebu, као i crveno ulje (od cvetova) za spoljnu upotrebu, ublažavaju išijas, herpes zoster, groznice na usnama, genitalni herpes i reumatski bol. Kantarionovo ulje odličan је lek protiv rana i opekotina.

Trudnice i dojilje ne smeju da uzimaju kantarion.

Ostavite komentar

Šta Vi mislite o Kantarion?
© 2021 Bio Natura
Programiranje i dizajn Lazarević Ivica